Blog

Blog yönetimi

Plan proje ücretleri nasıl hesaplanır?

Kategori:
Beğen:
Beğenme:
Eklenme:
30-10-2021

İnşaat yapımında şablon olarak kullanılacak olan projeler müellifleri tarafından fiyatlandırılır. En çok merak edilen konulardan birisi ise bu fiyatlandırmanın nasıl yapıldığıdır. Piyasada farklı müellifler ve proje ekipleri farklı fiyatlar verebilmektedir. Bu da müşteriler de kafa karışıklığına yol açmaktadır.

Öncelikle her meslekte olduğu gibi proje müelliflerinin kendi odaları tarafından belirlenen liste fiyatları bulunmaktadır. Bu liste fiyatlarında esas olan ana çarpan, o yıl içinde resmi olarak belirlenen "inşaat metrekare fiyatı" dır. Bu fiyat her yapı sınıfı için değişkenlik gösterdiği için proje fiyatları da buna istinaden değişir. Diğer bir çarpan ise bölge çarpanıdır. İnşaatın yapılacağı her şehir için bu çarpan değişebilir..

Proje müellif gurupları kendi içerisinde bu fiyatlar için farklı politikalar yürütebiliyor. Ancak esas olan proje müelliflerinin kendi fiyat politikalarıdır. Her müellif, tecrübesi, proje kalitesi ve hizmet kalitesine göre kendi fiyatını belirleyebilir. 

Bir mimar liste fiyatından %30 kırım yaparken diğeri liste fiyatından , bir başkası ise liste fiyatı üzerinde bedel belirleyebilir. Hiç birisine "neden liste fiyatını uygulamıyorsun" diyemeyiz.

Proje müellifleri vereceği emeği hesaplayarak bir fiyatlama yaparlar. İşin zorluk derecesi, çizim süresi ve  çizim sonrası destek sürecine göre yapılan bu hesaplamalar piyasa şartlarında ortalama bir skala oluşturur. Proje fiyatında en ucuzunu aramak aslında "ilk etapta cebimden az çıksın , sonra ne çıkarsa çıksın" demektir.

Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de işini severek başarıyla yapan mimar ve mühendisler, piyasanın ortalaması altında proje çizmezler. Bu aslında müşterisine ve getirdiği işe de saygı duymak demektir. Değer verilen bir iş değersiz fiyatlara üretilmemlidir.

Etiketler:
Henüz yorum yok...
Yorumunuzu bırakın
87599

Karakter Sınırı 400