Blog

Blog yönetimi

İnşaat ruhsatı maliyeti ne kadardır?

Kategori:
Beğen:
Beğenme:
Eklenme:
11-08-2020

İnşaat ruhsatı maliyetleri çok değişken bir durumdur. Öncelikle bu değişkenleri ve neden değiştiklerine bakmak gerekir.

Öncelikle arsanızın yola terk gibi bir işlemi varsa baştan bir harita mühendisi ve harç masrafınız olacaktır. Bunun tamamen arsa boyutu ve terk edilecek alanla ilgili bir rakam olacağını söyleyelim.

Temiz bir arsa için ilk yapılacak işlem ise imar çapı alınmasıdır. Bunun için önce likhab bürolarına dosya hazırlatılır. Burada da fiyat alana göre değişir.

Projelerin yapılabilmesi için zemin etüdü yapılması gerekir. Zemin etüdü fiyatını inşaat taban alanınıza bağlı olarak açılacak etüd kuyusu sayısı belirler. 

Daha sonra proje bedelleri devreye girer. Daha önce proje fiyatları makalemizde detaylarını verdiğimiz konulara göre değişken bir fiyat sistemi vardır.

Harita uygulama sözleşmesi [HUS]  yaparak bir harita mühendisine bu hizmet için bedel ödersiniz.

Şantiye şefliği ise aslında müteahhit tarafından üstlenilmesi gereken ancak bugünkü uygulamada ruhsat masraflarına dahil edilen bir giderdir. Bu güderi ise yapı boyutu ve anlaşma süreci belirler..

Yapı denetim bedeli, sisteme giriş yapıldıktan sonra inşaat sınıfı ve inşaat alanı kullanılarak yapılan standart bir hesapla  belirlenir.

Ruhsat harçları ise ruhsat işleminin son aşamasında hesaplanan ve idare hesabına yatan bir bedeldir. Yapı dahilinde otopark ihtiyacını karşılayamazsanız, ilave olarak otopark harcı yatırmak zorunda da kalırsınız.

Bu listede görüldüğü üzere belli fiyatlar sabit olarak hesaplanırken, özellikle serbest proje müellifi fiyatları değişkenlik gösterilebilir. Ancak kafanızdan bir hesap yapmak isterseniz ülkemizde ortalama ruhsat maliyeti, toplam resmi inşaat maliyetinin % 5'i ile %10'u arasında değişmektedir.

Henüz yorum yok...
Yorumunuzu bırakın
80759

Karakter Sınırı 400